دوشنبه،23 فروردین 1400
ورود
صفحه اصلی
معرفی سازمان
اهــداف
تـاریخچـه
افتخـــارات
اسـاسـنـامـه
ساختار سازمانی
مـدیــران سـابـق
منـشــور اخلاقــی
خـط مـشی کیـفیـت
ادارات سازمان
حراست
ماشین آلات
دفـن پسمانـدها
تحقـیق و پـژوهش
تفـکیـک زبـــاله از مبــدا
روابط عمومی و آموزش شهروندی
ساماندهی خاک و ضایعات ساختمانی
مجتمع های صنعتی بازیافت
مـجتمـع صنـعتی شمـاره یک بـازیـافـت
کارخانه بازیافت کاغذ
کارخانه بازیافت PET
کارخانه بازیافت آسفالت
کارخانه بازیافت لاستیک
کارخانه بازیافت پلاستیک
کارخانه تولید کود کمپوست
کارخانه بازیافت پلی استایـرن
نیروگـاه بیوگاز سـوز تولید بـرق
کارخانه تولید کود ورمی کمپوست
کارخانه بازیافت ضایعات الکترونیکی
کارخـانه تولید کود گوگرد دار گرانـوله
ارتباط با ما
سازمان مدیریت پسماند شهردای مشهد
معرفی سازمان
مجتمع صنعتی بازیافت شماره یک
کارخانه بازیافت PET
(جزئیات)
جزئیات
کارخانه بازیافت pet
تاریخ بهره برداری
۱۳۸۴
ظرفیت تولید
۶ تن در هر شیفت کاری
اعتبار
۱ میلیارد ریال
بازیافت پت
روشهای متداول در دنیا برای بازیافت پت به سه صورت می باشد
۱) ذوب کردن : بازیافت پت از طریق ذوب کردن بطری ها که روش بسیار ساده و کم هزینه ای است و آلودگی کمی دارد.
۲) روش شیمیایی : در این روش پلی اتیلن ترفتالات را به شکل پودری یا مذاب در آورده و با هیدرولیز آن توسط بخار آب فوق بحرانی و یا واکنش با برخی الکل ها مثل متانول و هگزانول در شرایط فوق بحرانی مواد اولیه بازیابی می شود . این روش ، فرآیند پیچیده و پرهزینه ای دارد و آلودگی آن در حد متوسط است .
۳) سوزاندن : در این روش بطری ها را می سوزانند و از انرژی آن ها استفاده می کنند ، که این فرآیند نسبتاً آسان و کم هزینه است ولی آلودگی بالایی دارد .
لازم به ذکر است که در دو روش اول بطری ها ابتدا باید به پرک تبدیل شده و سپس سایر فرآیند ها بر روی آنها انجام شود. اما روش متداول در کارگاهها و کارخانجات بازیافت پت در کشورمان عبارتست از: ابتدا بطری های جمع آوری شده از سطح شهر (توسط شهرداری و افراد متفرقه ) بر روی نوار نقاله قرار می گیرند . این نوار نقاله مجهز به دتکتور فلز میباشد که زائدات فلزی را از بطری ها جدا می کند . بطری ها روی نوار نقاله حرکت می کنند. در دو طرف نوار نقاله افرادی مستقر هستند که بطری های رنگی آلوده را از سایر بطری ها جدا می کنند . در مرحله ی بعد بطری ها وارد دستگاهی میشوند که به طرق مختلف از جمله دمیدن هوا و یا حرارت دادن ، به مقدار زیاد درپوش ها و برچسب ها را جدا می کند. سپس بطری ها به آسیاب وارد شده و خرد می شوند. این دستگاه مجهز به یک سیستم آبرسانی است . در این سیستم مرطوب عمر تیغه های خردکن طولانی تر است و همچنین می توان گفت این سیستم آبرسانی باعث شستشوی اولیه پرک های پت میشود . بعد از واحد آسیاب تانک شستشو قرار دارد که پرک ها توسط مواد شوینده و سود سوز آور و آب شسته می شوند . بعد از تانک شستشو جریان پرک ها ازواحد های سیکلون و صافی رد شده و مواد شوینده و آلودگی ها از آنها جدا می شوند. سپس پرک ها از پایین وارد تانک شناورسازی شده و در این تانک برچسب ها به دلیل وزن مخصوص کم به سطح آب رفته و شناور می شوند و پرک ها در کف تانک قرار می گیرند . برچسب ها و درپوش های شناور خرد شده در سطح تانک توسط پاروهایی جمع آوری شده و از سیستم خارج می شوند و پرک ها به واحد سانتریفیوژ هدایت میگردند. این سیستم در اصل یک خشک کن است که از طریق نیروی گریز از مرکز رطوبت و آلاینده های سطح پرک ها را جدا میکند . در مرحله ی بعد پرک ها وارد خشک کن شده و با هوای داغ خشک می شوند . درصد باقی مانده رطوبت پرک پس از خروج از سیستم باید کمتر از ۵/۰ % باشد . در نهایت پرک ها بسته بندی شده و به منظور تولید انواع محصولات به بازار عرضه می شود .
تعداد بازدید :8130
نام:
پست الکترونیک:
شرح نظر:
کد امنیتی:
کلیه حقوق این سایت متعلق به
شهرداری مشهد
می باشد.
تامین و به روزرسانی محتوای این سایت توسط
سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد
انجام میگردد.
طراحی و پشتیبانی فنی:
سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد