روزانه نزدیک به 2 هزار تن پسماند در مشهد تولید میشود که 70 تا 73 درصد آن مواد آلی است و بر همین اساس تخمین زده می شود که بیش از 50 درصد این پسماندها نهایتاً تبدیل به شیرابه شوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان مدیریت پسماند، با توجه به این که پسماندهای خانگی در ایران، به طور معمول عمدتاً زباله های تر می باشند، این نوع پسماندها در مراحل مختلف حجم قابل توجهی شیرابه تولید می کنند و شیرابه ها علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع عامل اصلی آلودگی خاک و محیط زیست به شمار می روند.
به گفته ی کارشناسان در هر میلی گرم شیرابه ی پسماندهای آلوده ، بیش از ۱۰۰ میلیون باکتری مضر وجود داردکه این میزان باکتری عامل انتقال بیش از ۱۱۸ نوع بیماری حاد می شود و سلامت انسان و محیط زیست را به شدت تهدید می کند. همچنین براساس پژوهش های صورت گرفته، فقط به میزان یک لیوان شیرابه قادر است یک درخت تناور را به طور کامل از ریشه بخشکاند. البته گفتنی است آن مقدار رطوبت و آبی که در منازل در سطل های زباله تولید می گردد و در پسماندهای شهری موجود است، «آب زباله» نامیده می شود و هنوز عنوان «شیرابه» را نمی توان به آنها اطلاق کرد؛ اما این آب زباله ها بر اثر فرایندهایی و در ترکیب با دیگر پسماندهای آلوده به مواد سمی، تبدیل به شیرابه های بسیار خطرناک می شوند.
با توجه به موارد فوق مسئولیت شهروندان در قبال جلو گیری از تولید شیرابه افزایش می یابد و این در حالی است که با اقداماتی ساده میتوان حجم شیرابهها را در مبدا یعنی از خانه و به تعبیر دقیق تر از آشپزخانه، به میزان زیادی کاهش داد که در ذیل به برخی از این اقدامات اشاره می شود:
1. تفاله چای از جمله پسماندهایی است که میتواند شیرابه تولید کند. برای جلوگیری از تولید شیرابه از این زباله میتوان تفاله آن را ابتدا در سبد خشک و سپس به سطل زباله منتقل کرد.
2. پسماند میوه نیز از جمله زبالههای دارای شیرابه است که برای حذف شیرابه پسماند میوه میتوان ابتدا آن را نازک پوست کند، سپس پوست خشک شده را در سطل زباله ریخت.
3. برخی از میوهها از جمله هندوانه پوستهای حجیمی دارند بنابراین میتوان پوست آنها را ابتدا در اندازههای کوچک خرد و خشک کرد. با این اقدام هم فضای کمتری اشغال میشود و هم شیرابه زباله را حذف کردهایم.
4. ظروف "تتراپک" که برای بستهبندی و عرضه مواد لبنی و آب میوه استفاده میشود، از جمله زبالههایی است که میتواند در تولید شیرابه نقش داشته باشند، بنابراین باید تا حد امکان این ظروف را خالی سپس فشرده کنیم تا داخل آن هیچ رطوبتی باقی نماند.
5. برخی افراد ظروف "پت" را که از آنها برای عرضه نوشیدنیهایی مانند آب معدنی استفاده میشود پس از نوشیدن چند جرعه داخل کیسه زباله میاندازند. برای جلوگیری از اسراف و حذف شیرابه این پسماند میتوانیم آب داخل بطری را نگهداری، تخلیه یا از آن برای آبیاری گلدانها استفاده کنیم.
6. تا آنجا که امکان دارد پسماندهای غذا و سبزیجات را که هنوز خیس هستند در سطل زباله نریزیم.
رعایت این نکات ساده، با توجه به تعداد زیاد خانوارها، بر کاهش میزان تولید شیرابه تاثیری انکار ناپذیر دارد و این امر به طور محسوسی از آلوده سازی معابر شهری و محیط زیست و از آلوده گی خاک و آب بر اثر نشت شیرابه ها به لایه های زمین ممانعت می کند.